Na maanden onderweg te zijn geweest, wees eindelijk iemand me de weg.
Mohammed (15 jaar) – Syrië

Nidos is verantwoordelijk voor de (gezins)voogdij, opvang en begeleiding van jonge vluchtelingen die zonder hun ouders in Nederland verblijven.

Voor jongeren

Wat komt er allemaal op je af tijdens je verblijf in Nederland?

Ineens ben je in Nederland. En stap je in een wereld die ‘asielprocedure’ heet. We weten dat er nu veel op je afkomt. Daarom leggen we je graag uit waar je allemaal mee te maken krijgt. En welke onderwerpen belangrijk zijn om over na te denken. Eén ding is zeker: tijdens jouw verblijf in Nederland ben je niet alleen, wij staan naast je.

Waar moet ik op letten wanneer ik leef in Nederland?

Het leven in Nederland is anders dan jouw leven in je land van herkomst. Je krijgt te maken met veel nieuwe regels. Dat is dus wennen. Verder hebben jongeren hier veel rechten maar tegelijkertijd ook plichten. Deze gelden ook voor jongeren die niet in Nederland zijn geboren, zoals jij. Weten waarmee je rekening moet houden? Lees snel verder!

Met wie krijg je te maken?

Je krijgt in Nederland met verschillende mensen en organisaties te maken. Hieronder vind je meer informatie over een aantal belangrijke mensen en organisaties. Mis je informatie of heb je vragen, laat het ons dan vooral weten!

Met wie krijg je te maken?

Bel met Nidos Opvang

Zowel Bureau Opvang, de plaatsingscommissie en Opvang Wonen in Gezinsverband (OWG) is te bereiken op:

088 501 12 00

Veelgestelde vragen

De intercultureel mediator is een bemiddelaar met een culturele achtergrond. De betrokken mediator heeft vrijwel altijd dezelfde culturele achtergrond als de jongere en spreekt dezelfde taal en/of dialecten. Daarnaast heeft de intercultureel mediator goed inzicht in en begrip van de Nederlandse taal en cultuur.

Een intercultureel mediator faciliteert een open gesprek, waarin extra aandacht is voor culturele aspecten. De intercultureel mediator is onpartijdig, onafhankelijk en neutraal. De intercultureel mediator zorgt ervoor dat het wederzijdse begrip groeit en de samenwerking prettiger verloopt.

Mediation is een bemiddeling tussen twee of meerdere partijen. Intercultureel betekent ‘tussen verschillende culturen’. In de Nidos-context betreft dit een cultuur sensitieve bemiddeling tussen de jongere en de jeugdbeschermer.