Wat doet Nidos

Jonge vluchtelingen begeleiden met hoofd en hart

Nidos is al meer dan veertig jaar de enige voogdij- en opvangorganisatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Dit zijn kinderen en jongeren die zonder ouders hun thuisland zijn ontvlucht. Bijvoorbeeld door oorlog of armoede. Zodra ze in Nederland zijn, nemen we het tijdelijke voogdijschap op ons en regelen we opvang. Daarna blijven we bij ‘onze’ jongeren betrokken: we helpen ze bij hun ontwikkeling naar zelfstandigheid, begeleiden ze bij het omarmen van het alledaagse leven in Nederland of werken samen toe naar een veilige terugkeer.

(Gezins)voogdij voor minderjarige vluchtelingen

Jonge alleenstaande vluchtelingen in Nederland hebben recht op een volwassene die beslissingen voor ze neemt. Nu hun ouders niet in Nederland zijn, krijgen zij een jeugdbeschermer van Nidos toegewezen. Daarmee is Nidos verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van deze minderjarigen.

Lees meer

Opvang van alleenstaande, gevluchte jongeren

Nidos zorgt ook voor opvang van minderjarige gevluchte jongeren. Dat doen we altijd met respect voor hun eigen cultuur en vanuit de gedachte dat ze zich veilig en beschermd moeten voelen. We werken daarom met een opvangmodel. Afhankelijk van de leeftijd en kans op een verblijfsstatus vangen we jongeren op in cultuurgezinnen, kleinschalige woongroepen of kleinschalige opvang. En daarnaast werken we samen met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA).

Lees meer