Later, als een kind met 18 weggaat en zelfstandig is, voelt dat gewoon goed.
Quote Opvanggezin

Nidos is verantwoordelijk voor de (gezins)voogdij, opvang en begeleiding van jonge vluchtelingen die zonder hun ouders in Nederland verblijven.

Voor opvangouders
 • Engelse vlag
 • Franse vlag
 • Arabische vlag
 • Tigrinya vlag
 • Farsi vlag
 • Kurmanji vlag

Als opvangouders maakt u het verschil voor deze jongeren!

U kunt echt het verschil maken voor de jongeren en mensen rondom hen. Jonge vluchtelingen hebben veiligheid, warmte en aandacht van een opvangouder of gezin nodig. Alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’s) vangen we daarom in Nederland bij voorkeur op in een opvanggezin. We zoeken gezinnen en volwassenen die bereid zijn om kinderen voor een korte periode of langer in hun huis te begeleiden en te verzorgen. U staat er niet alleen voor als opvangouder. De jongere krijgt een jeugdbeschermer van Nidos toegewezen die de jongere helpt met verschillende zaken en ook u als ouder begeleidt.

Wie worden opgevangen Begeleiding van opvangouders

U kunt als opvangouder op twee manieren de zorg voor een alleenstaande minderjarige vluchteling opnemen:

U wordt een schakelgezin

Als schakelgezin ontvangt u (in overleg) 1 of meer jongeren op voor een paar dagen tot maximaal 3 weken, tot definitieve plaatsing is gevonden.

U wordt een poolgezin

Als poolgezin vangt u een AMV op met een gemiddelde leeftijd tussen de 12 en 15 jaar. Dit zijn vaak jongens. Deze opvang duurt minimaal enkele maanden totdat de jongere 18 is. Sinds januari 2023 is ook verlengde opvang mogelijk na 18, tot 21 jaar, tot de jongere op eigen benen staat, herenigd wordt met zijn/haar familie of terugkeert naar het land van herkomst.

Wilt u iets voor deze jongeren betekenen?

En voldoet u aan onderstaande criteria? Dan komen wij graag met u in contact!

Uw achtergrond:

 • Heeft u of hebben uw ouders een migratieachtergrond?
 • Bestaat uw gezin uit een combinatie van culturele achtergronden?
 • Heeft u langdurige ervaring met leven in een andere culturele omgeving?

Uw situatie:

 • U heeft interesse in het opvangen van kinderen tussen 12 en 15 jaar
 • U bent ouder dan 21 jaar
 • U woont 2 jaar of langer in Nederland
 • U heeft een extra kamer beschikbaar

Wilt u zich ook aanmelden als opvangouder?

Hartelijk dank voor uw interesse om opvangouder(s) te worden bij Nidos. We checken eerst een aantal voorwaarden om opvangouder of -gezin te kunnen worden. Als u het aanmeldformulier instuurt nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meld u nu aan

Bel met Nidos Opvang

Zowel Bureau Opvang, de plaatsingscommissie en Opvang Wonen in Gezinsverband (OWG) is te bereiken op:

088 501 12 00

Veelgestelde vragen

De intercultureel mediator is een bemiddelaar met een culturele achtergrond. De betrokken mediator heeft vrijwel altijd dezelfde culturele achtergrond als de jongere en spreekt dezelfde taal en/of dialecten. Daarnaast heeft de intercultureel mediator goed inzicht in en begrip van de Nederlandse taal en cultuur.

Een intercultureel mediator faciliteert een open gesprek, waarin extra aandacht is voor culturele aspecten. De intercultureel mediator is onpartijdig, onafhankelijk en neutraal. De intercultureel mediator zorgt ervoor dat het wederzijdse begrip groeit en de samenwerking prettiger verloopt.

Mediation is een bemiddeling tussen twee of meerdere partijen. Intercultureel betekent ‘tussen verschillende culturen’. In de Nidos-context betreft dit een cultuur sensitieve bemiddeling tussen de jongere en de jeugdbeschermer.