Met wie krijg je te maken

Je krijgt in Nederland met verschillende mensen en organisaties te maken. Hieronder vind je meer informatie over een aantal belangrijke mensen en organisaties. Mis je informatie of heb je vragen, laat het ons dan vooral weten!

De mensen die voor of met Nidos werken

Bij Nidos staan er elke dag mensen voor je klaar die jou persoonlijk begeleiden. Je kunt op ze rekenen en op ze vertrouwen. Want de mensen van Nidos (of die voor Nidos werken) zijn allemaal oprecht bij jou betrokken. Met hoofd en hart.

Jeugdbeschermer

De jeugdbeschermers van Nidos staan náást de jongeren die zij begeleiden.

Dat doen ze onbevooroordeeld, met een interculturele aanpak als methode en een warm hart als basis. Zo zorgen ze ervoor dat de veerkracht van elke jongere tot bloei kan komen. Naast het begeleiden van jongeren besteden onze jeugdbeschermers ook aandacht aan de cultuurgezinnen én aan de ouders van de jongeren. Daarmee is het takenpakket van de jeugdbeschermer van Nidos gevarieerd en is elke dag anders.

Jongerencoach

Bij Nidos zijn jongerencoaches voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen dagelijks een centrale figuur in het leven van de jongeren.

Ze ondersteunen hen op diverse vlakken zoals huishoudelijke taken, koken, financiën en onderwijs. Samen bouwen ze aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van amv’s. Daarnaast begeleiden jongerencoaches de amv’s bij het versterken van hun mentale en sociale veerkracht.

Opvangouder

Gezinnen van verschillende nationaliteiten, veelal met zelf een vergelijkbare culturele achtergrond

Binnen Nidos hebben we de Opvang en Wonen in Gezinsverband-formule ontwikkeld: OWG. Daarmee binden we gezinnen aan ons die bereid zijn om jongeren voor een korte of langere periode in huis op te nemen. De kracht van OWG: het gaat om gezinnen van verschillende nationaliteiten, veelal met zelf een vergelijkbare culturele achtergrond.

Intercultureel Mediator

Onze ICM’s hebben een grote affiniteit met vluchtelingen.

Dat komt omdat ze zelf een achtergrond hebben als vluchteling. Vaak werkten ze in hun land van herkomst ook al met jongeren. In het onderwijs bijvoorbeeld. Die combinatie koesteren we. Hier in Nederland kunnen ze daardoor van grote betekenis zijn voor andere vluchtelingen.

Gezinsherenigings­functionaris

Onze gezinsherenigingsfunctionarissen ondersteunen onze jeugdbeschermers bij het gezinsherenigingsproces.

Omdat hierin een flinke juridische component zit, is de taak van gezinsherenigingsfunctionarissen deels juridisch en deels inhoudelijk, van het indienen van aanvragen en het bewaken van termijnen tot contact onderhouden met IND, Vluchtelingenwerk, ambassades en onze pupillen en hun familie in het land van herkomst.

Advocaat

Je jeugdbeschermer zorgt ervoor dat je een advocaat krijgt. Dit is iemand die je kunt vertrouwen.

Hij of zij staat aan jouw kant. Je advocaat voert namens jou de asielprocedure. Met vragen over je asielprocedure kun je bij je advocaat terecht. Als je denkt dat je advocaat je niet gelooft of te weinig voor je doet, bespreek dit dan met je jeugdbeschermer. Wil je je advocaat dringend spreken, maar kun je hem of haar niet bereiken? Bel dan je jeugdbeschermer!

OWG medewerker

Nidos heeft een unieke opvangvorm ontwikkeld: Opvang en Wonen in Gezinsverband (OWG).

Kern hiervan is dat kinderen en jongeren in een gezinssituatie wonen waarin de persoonlijke band de boventoon voert. Nidos werkt met opvanggezinnen die we ook wel cultuurgezinnen noemen omdat hun culturele achtergrond bij voorkeur vergelijkbaar is met die van de jongeren. Onze OWG-collega’s selecteren de opvanggezinnen en matchen ze met de kinderen. Zodat er een veilige basis ontstaat waarop de jongeren hun leven kunnen oppakken.

Vertrouwens­personen

Pupillen, ouders en opvangouders die in vertrouwen iets willen bespreken, kunnen terecht bij onze vertrouwenspersonen.

Zij zijn gecertificeerd en werken onafhankelijk. Alles wat je met ze bespreekt, blijft privé. Je kunt rekenen op een luisterend oor, hulp en ondersteuning. Zodat een probleem verandert in een oplossing.

Organisaties waar je mee te maken krijgt

Nidos is onafhankelijk, maar heeft wel contact met andere organisaties. Met deze organisaties krijg je te maken, als het over jouw asielprocedure gaat.

Onderwerpen waar je mee te maken krijgt

Ineens ben je in Nederland. En stap je in een wereld die ‘asielprocedure’ heet. We weten dat er nu veel op je afkomt. Daarom leggen we je graag uit waar je allemaal mee te maken krijgt. En welke onderwerpen belangrijk zijn om over na te denken. Eén ding is zeker: tijdens jouw verblijf in Nederland ben je niet alleen, wij staan naast je.