Mijn gezondheid

Als je in Nederland aankomt, wordt je getest op TBC (Tuberculose, een ernstige, soms besmettelijke infectieziekte) en worden er rontgenfoto’s gemaakt. Je wordt niet getest op HIV/Aids. Als je Aids hebt, heeft dit geen invloed op je asielprocedure. Het is niet zo dat jongeren met Aids meer of minder kans hebben om in Nederland te mogen blijven. Veilig vrijen is altijd het beste. 

In Nederland zijn goede medische voorzieningen voor mensen met HIV/Aids. In je thuisland zijn die voorzieningen er waarschijnlijk niet. In Nederland heeft iedereen een verzekering voor ziektekosten. Je voogd zorgt ervoor dat jij ook zo’n verzekering krijgt. Die verzekering betaalt de rekeningen van de huisarts, het ziekenhuis, medicijnen, fysiotherapie, etc. 

Je voogd zorgt er ook voor dat je een huisarts en tandarts krijgt. Voel je je ziek? Blijf er dan niet mee rondlopen en vraag om een afspraak bij de dokter (de huisarts). In Nederland ga je altijd eerst naar je huisarts. Als dat nodig is, verwijst je huisarts je door naar een andere dokter (specialist) in het ziekenhuis. 

Je voogd kijkt samen met jou of je bepaalde inentingen nodig hebt. In Nederland zijn alle kinderen ingeent tegen allerlei ziektes en jullie bespreken samen of jij die prikken ook nodig hebt.