Nidos Intranet

Je mentor

Per 1 januari 2016 worden jongeren met een verblijfsvergunning en ouder dan 14 jaar opgevangen in kleinschalige opvangvoorzieningen (KSO) van Nidos. Deze woningen bestaan uit kleine wooneenheden (kwe’s) en kinderwoongroepen (kwg’s). In deze woningen die door heel Nederland verspreid zijn word je begeleid door een mentor. Soms gebruiken mensen een andere benaming voor de mentor, zoals bijvoorbeeld jongerencoach, woonbegeleider of begeleider maar voor het gemak houden we het hier bij de mentor.

Wat doet je mentor?

Je mentor is iemand waarmee je kan praten wanneer jij je bijvoorbeeld eenzaam voelt, maar ook de persoon die jou dingen leert om zelfstandig te worden, zoals bijvoorbeeld op tijd opstaan om naar school te gaan. Ook leer je van je mentor hoe je met geld om moet gaan, boodschappen doet, leer je koken en je kamer opruimen. De mentor probeert je een plek te geven waar je je thuis kunt voelen. De mentor zie je afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt (bijna) elke dag. Zo is er op de kinderwoongroep altijd een mentor aanwezig, ook in de nacht. Op een kleine wooneenheid is er in de nacht geen mentor aanwezig en meestal in de weekenden ook niet.

Ook als je (nog) geen verblijfsvergunning hebt en bij het COA woont, krijg je een mentor die je zoveel mogelijk probeert te helpen bij alles waar je behoefte aan hebt.