Kinderen, gevlucht en alleen

Het grote aantal vluchtelingen dat de afgelopen jaren te voet, in overvolle boten of verstopt in vrachtwagens richting Europa trok, heeft op velen indruk gemaakt. Veel mensen zijn – professioneel of vrijwillig – voor het eerst in contact gekomen met vluchtelingen en hebben vragen, voelen zich onmachtig of zijn bezorgd. Onder de vluchtelingen bevindt zich een heel kwetsbare groep: alleenstaande gevluchte kinderen. Zij zijn gevlucht uit hun land van herkomst zonder hun ouders. Gedurende de vlucht en later in Europa is er niemand die het ouderlijk gezag over hen heeft en dus wettelijk verantwoordelijk is. Dit maakt hen bijzonder kwetsbaar.

Gebaseerd op tientallen jaren ervaring

Dit boek is geschreven voor iedereen die werkt met alleenstaande gevluchte kinderen of gewoon geïnteresseerd is in kinderen die na oorlog, armoede, onzekerheid en ontworteling hun weg moeten zoeken in een voor hen onbekend land. Stichting Nidos heeft als enige landelijk werkende jeugdbeschermingsinstelling voor vluchtelingenkinderen tientallen jaren ervaring met deze groep. De kennis en inzichten die Nidos de afgelopen jaren over hen heeft vergaard – wie ze zijn en wat ze nodig hebben – vormen de basis voor dit boek. Het geeft jeugdhulpverleners en alle anderen die betrokken zijn bij de opvang en begeleiding van alleenstaande gevluchte kinderen handvatten om hen adequaat te onderwijzen, te helpen of te behandelen. Zodat ze straks, als ze achttien jaar zijn, voldoende veerkrachtig en zelfredzaam zijn om zich te redden.

Auteur: Marjan Schippers.

Boek of e-book bestellen?

‘Kinderen, gevlucht en alleen’ is verkrijgbaar als e-book of paperback (Printing on Demand, ISBN 9789402166484) via de reguliere boekhandel en webshop’s. Voor samenwerkingspartners is de publicatie in gedrukte vorm verkrijgbaar bij Nidos via secretariaat@nidos.nl (zolang de voorraad strekt).