Reactie Nidos Rapport Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Nidos herkent en onderschrijft de conclusies en de verbeterpunten uit het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de regio Apeldoorn. In het bijzonder zijn we trots op de conclusie dat onze medewerkers zich met bevlogenheid inzetten voor de jongeren en dat jongeren aangeven zich gehoord te voelen. Vanzelfsprekend is er werk aan de winkel en gaan we direct aan de slag met het opstellen van een verbeterplan voor de regio Apeldoorn. Daarnaast zullen we zorgvuldig nagaan of de conclusies en verbeterpunten van de Inspectie ook van toepassing zijn op onze andere regio’s, zoals door de Inspectie is verzocht. Nidos is wel van mening dat het nieuwsbericht van de Inspectie een te eenzijdig perspectief schetst van de situatie in Apeldoorn, daar waar het rapport een meer genuanceerd beeld laat zien.
Het oordeel van de Inspectie over de regio Apeldoorn weerspiegelt in het rapport helder de uitvoeringscontext van Nidos van de afgelopen jaren. Sinds de zomer van 2021 is het aantal jongeren waarvoor Nidos verantwoordelijk is, namelijk ruim drie keer zoveel geworden: van drieduizend naar meer dan negenduizend op dit moment. Dit aantal jongeren stabiliseert inmiddels. De stijging van toen heeft vanzelfsprekend voor uitdagingen gezorgd binnen onze organisatie. In die periode lag de focus op het hebben van voldoende jeugdbeschermers, opvangplekken, het organiseren van praktische zaken zoals toegang tot onderwijs en medische zorg, organiseren van vrijetijdsbesteding én natuurlijk het ingrijpen als er sprake is van acute onveiligheid.
Tanno Klijn, bestuurder van Nidos: "Het rapport geeft ons zeer directe en waardevolle feedback op de stappen die we nog moeten maken om de begeleiding en opvang van onze jongeren verder te versterken. Daar gaan we mee aan de slag. Ik ben blij dat de Inspectie het vertrouwen heeft dat Nidos in staat is dit te doen. Verder ben ik trots op de conclusie van de Inspectie dat onze collega’s zich met veel bevlogenheid en passie inzetten voor de begeleiding van onze jongeren, vaak onder hoge druk. En dat jongeren aangeven zich gehoord en gesteund te voelen door onze jeugdbeschermers."
Zoals de Inspectie terecht concludeert gaat de opdracht van Nidos verder dan dat. De opdracht is ook om toekomstgericht en ontwikkelingsgericht bezig te zijn met de jongeren op thema’s zoals bijvoorbeeld onderwijs, (mentale) gezondheid, contact met de familie en het opbouwen van een sociaal netwerk, waarbij we alert blijven op mogelijke signalen van onveiligheid. We hebben nog flink wat stappen te nemen, maar we zijn er zeker van dat we dat met elkaar kunnen doen. Ook de Inspectie spreekt het vertrouwen uit dat Nidos alle aanknopingspunten voor verbetering kan realiseren. Daarbij hebben we vastgesteld dat een aantal conclusies van de Inspectie ook aansluit bij de uitkomsten van onze eigen interne audits.
Met de publicatie van het Inspectierapport, publiceert Nidos ook zijn eigen eindrapportageover de analyse van Opvang en Wonen in Gezinsverband (OWG). Deze analyse heeft in beeld gebracht wat goed gaat en waar kansen liggen voor verbetering. De verbeterpunten die door de Inspectie zijn benoemd voor de opvang in gezinnen zijn daarin reeds meegenomen zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van de opvangouders. Nidos nodigt alle partijen uit die vragen of opmerkingen hebben over de eindrapportage OWG om hierover met Nidos in gesprek te gaan.