07-04-2020

Informatie Coronavirus voor jongeren

Sinds maart 2020 is het Coronavirus in Nederland. Er wordt veel gesproken over dit virus. Het is voor jongeren een lastige en spannende tijd. Alle voogden van Nidos willen jullie hierbij ondersteunen. Hieronder kan je wat meer lezen over het Coronavirus.

Wat is het Coronavirus?

Het Coronavirus wordt ook wel Covid19 genoemd Van sommige virussen word je ziek. Van het Coronavirus kan je ook ziek worden. Je kan bijvoorbeeld gaan hoesten, koorts krijgen en heel moe worden, Ook kan je keelpijn of spierpijn krijgen. Na ongeveer een week worden de meeste mensen weer beter. Sommige mensen worden zieker en kunnen langer ziek blijven of naar het ziekenhuis moeten.

Een virus kan soms overgedragen worden van de ene mens op de andere mens en dan verder groeien. Het Coronavirus is heel besmettelijk. Dit betekent dat het heel snel overgedragen wordt tussen mensen. Het Coronavirus kan worden overgedragen door de lucht (bijvoorbeeld als je hoest, niest of zingt) of als je iemand aanraakt.

Waarom is het Coronavirus zoveel in het nieuws?

Er zijn nog geen medicijnen uitgevonden die tegen het Coronavirus helpen. Omdat het Coronavirus heel besmettelijk is en sommige mensen heel ziek worden zijn ziekenhuizen en dokters heel erg druk. Als te veel mensen ziek worden door het Coronavirus dan kunnen ziekenhuizen en dokters niet meer alle zieke mensen goed helpen.

De regering maakt regels voor alle mensen in Nederland om ervoor te zorgen dat bijna niemand  het virus meer krijgt. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertellen in hun persconferenties elke keer welke regels gaan gelden. Je kan de inhoud van de persconferenties hier in makkelijke taal lezen.

Welke basisregels zijn er?

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
  • Schud geen handen
  • Was heel vaak je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Draag een mondkapje

Welke extra regels zijn er?

De regering maakt extra regels als dat nodig is. Je kan deze regels gemakkelijk hier lezen.

Wat doet Nidos tijdens deze Coronaperiode?

We houden gewoon contact met jullie. Maar we houden ons wel aan de basisregels en de extra regels. Soms is het contact daardoor wat anders dan jullie gewend zijn. We houden meer afstand en geven geen handen. Soms doen we een mondkapje om en vragen we ook aan jullie om een mondkapje te dragen. Soms lukt het niet om op bezoek te komen en bellen we jullie. Als je met ons wil praten, kan je ons gewoon zoals altijd bereiken.

Wat kunnen jongeren doen in deze Coronaperiode?

Wij weten dat het een moeilijke tijd voor jullie is. Veel dingen mogen niet en het is veel minder gezellig geworden. We hebben filmpjes voor jullie gemaakt waarin we tips geven over omgaan met stress en over slapen. Deze filmpjes vind je hier. We vragen jullie verder om de Coronaregels goed op te volgen. Als je vragen hebt, kan je naar je mentor, begeleider of voogd gaan.

Wat kunnen jongeren in de toekomst verwachten?

Op dit moment wordt er door wetenschappers gewerkt aan een vaccin. Dit vaccin is een stofje dat met een injectie wordt ingespoten. Dit stofje zorgt ervoor dat het Coronavirus niet in je lichaam kan groeien als je besmet raakt. We hopen dat dit vaccin snel klaar is en de verwachting is dat iedereen in Nederland in 2021 dit vaccin zal gaan krijgen.