Nidos Intranet

Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon voor opvangouders van jongeren die bij Nidos onder voogdij staan

Wie ben ik:

Mijn naam is Esseline McKenzie en ik ben 56 jaar. Mijn vader was Surinaams (daar komt de naam Esseline vandaan) en mijn moeder was Nederlands. Ik ben geboren in Nederland maar heb samen met mijn Engelse man heel veel gereisd over de wereld (van hem heb ik de naam McKenzie).

De eerste 15 jaar van mijn carrière heb ik met kinderen en jongeren gewerkt en daarna nog 15 jaar als leidinggevende.

Van 1995 tot 2001 heb ik voor Nidos gewerkt en heb toen o.a. mogen meehelpen bij het opzetten van de opvanggezinnen pool.

Nog steeds vertel ik iedereen dat dat mijn leukste baan is geweest! Intussen ben ik al weer 7 jaar Onafhankelijk Vertrouwenspersoon en Klachtenfunctionaris voor meerdere kleine en grote instellingen. Ik ben erg blij dat ik opnieuw iets kan betekenen voor de opvanggezinnen van Nidos.

Ik werk als zelfstandige vanuit huis en ben dus niet in dienst van Nidos.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is er voor u. Als u met een probleem zit dan gaat u normaal gesproken naar de jeugdbeschermer om dat probleem te bespreken. Of als dat nodig is kan u ook vragen of de OWG-werker met u en/of de jeugdbeschermer in gesprek gaat. Er is ook altijd nog een regiomanager als het om overstijgende problemen gaat.

Toch kan er een situatie zijn, waarin u eerst in vertrouwen met iemand wilt praten of iemand nodig heeft die u even kan ondersteunen bij het zoeken naar de juiste weg binnen Nidos om dat probleem voor te leggen.

Om u een idee te geven, volgen hier onder wat voorbeelden waar dat bijvoorbeeld aan de orde zou kunnen zijn.

Voorbeelden:

  1. U heeft goed gezorgd voor uw neefje en de jeugdbeschermer heeft altijd goed ondersteund waar nodig. Opeens hoort u dat uw neefje zelfstandig wil gaan wonen. U bent hier nog over aan het nadenken, maar de jeugdbeschermer heeft al besloten dat het mag. De beslissingen waren altijd goed van de jeugdbeschermer en uw neefje is erg blij. De uitplaatsing gaat snel en u heeft niets tegen de beslissing gedaan. Maar nu zit u met een vervelend gevoel. U vraagt zich af: Kan dat zo maar? Heb ik niet goed gezorgd voor m’n neefje? Wat kunt u nu nog doen?

In een dergelijk geval weet u misschien niet bij wie u terecht kan binnen Nidos. U zou mij daarvoor kunnen vragen en samen kijken we dan wat voor u goed is om nog te doen.

  1. U heeft een probleem met de jeugdbeschermer en komt daar samen niet uit. Dan kan u de OWG-werker vragen om mee te kijken en denken, maar u heeft bijvoorbeeld geen idee wie dat is. Of u wilt eerst met iemand onafhankelijk naar het probleem kijken om het beter bespreekbaar te maken met de jeugdbeschermer of OWG werker. Ook in dit geval kan ik met u bekijken wat u kan doen.
  2. U wilt een probleem bespreken met Nidos maar u vindt dat erg moeilijk omdat het over een moeilijk onderwerp gaat zoals (seksueel getint gedrag of angstgedrag tussen opvangkind en jeugdbeschermer) Ik kan u helpen dit op de juiste plek neer te leggen en te bespreken.
  3. U wilt een klacht indienen. Ik kan helpen uw probleem duidelijk op papier te zetten.

Alles wat u met mij bespreekt is vertrouwelijk en kan ik alleen met uw toestemming met anderen delen.

Hoe maakt u een afspraak met de vertrouwenspersoon?

U kunt mij rechtstreeks bellen of mailen. Er zijn voor u geen kosten verbonden aan mijn inzet.

Tel:     06-33870706
mail:    e.mckenzie@upcmail.nl

Met vriendelijke groet,

Esseline McKenzie